Novosti

Matija Roki: Stomatolog ili pisac? Pitajte me za dvije, tri godine

Matija Roki, autor romana "Arkino nasljeđe"

U kratkom intervjuu porazgovarali smo s našim autorom kojeg uskoro očekuje promocija romana „Arkino naslijeđe“. Još jednom čestitke Matiji na ostvarenju sna, a što nam je sve otkrio pročitajte u nastavku.

Vaš prvijenac ,roman Arkino naslijeđe nedavno je ugledao svijetlo dana. Prije svega, kakav je osjećaj u rukama držati vlastiti roman ?
Uzbudljivo je nakon tolikih mjeseci čitanja i pregledavanja teksta na raznim papirima i ekranima konačno u rukama držati konačan proizvod. O samom pisanju da ne govorim. Bilo je to jednodugačko, mukotrpno i neizvjesno putovanje i mislim da si još nisam uspio posvjestiti da sam došao do cilja.

Odakle jednom stomatologu ljubav prema pisanju ? Je li ova knjiga možda ostvarenje nekog dječačkog sna?
Dobro pitanje. Iskreno, negdje do polovice mog školovanja na fakultetu pisanje kao takvo me uopće nije privlačilo. Volio sam čitati i čitao sam puno, ponajviše fantasy žanr. Bilo je to, baremu mojem sjećanju, zlatno vrijeme Algoritma i njegovih krasnih izdanja s tvrdim koricama i upečatljivim naslovnicama. Autori poput Tolkiena, Guy Gavriel Kaya, R Scott Bakkera…
Nažalost, te knjige nisu mogle izlaziti brzinom kojom sam ih čitao pa sam tako ubrzo počeo čitati sve slično što mi je palo pod ruku; tu se u najvećoj mjeri radilo o fan fiction, gdje fanovi fantasy autora pišu pripovijetke smještene u već postojeći univerzum nekog od autora. Tako sam, čitajući te uratke, dobio inspiraciju da se i sam okušam u nečem sličnom pa sam napisao kratku pripovijetku od kakvih četrdeset stranica smještenu u treće doba Tolkienovog Međuzemlja. U tom trenutku nisam ni slutio da sam na početku puta koji će me naposljetku dovesti do ovog današnjeg intervjua.

Napisali ste knjigu od 463 stranice. Uzevši u obzir da je ona vaše prvo napisano djelo, mora se priznati da broj stranica zvuči kao prilično veliki posao. Koliko je trajalo samo pisanje ?
Kada sam se konačno primio posla, trebale su mi otprilike četiri godine da ju napišem. Pisao sam,dakle, nekih 120 stranica godišnje.

Kada biste u dvije rečenice sami morali predstaviti vlastiti knjigu što biste o njoj rekli samo u te dvije rečenice?
Uf, nikada ne bih svoju knjigu sažeo u samo dvije rečenice, ha ha.

Zasigurno su neki ljudi već pročitali knjigu. Jeste li dobili kakve informacijeo njihovim dojmovima? Osim toga, je li bilo kakvih kritika ?
Zasad su dojmovi pozitivni i to me jako veseli. No, ne bojim se ni loših kritika. Ne opterećujem se time. Već sad sam postigao više nego što sam očekivao i sve što će se dalje dogoditi je samo plus što se mene tiče.

Kako ste zadovoljni suradnjom s izdavačkom kućom Sakcinski ?
Bez izdavačke kuće Sakcinski mi sada ne bi vodili ovaj razgovor. Iznimno sam zahvalan cijeloj ekipi koja je otvorena, pristupačna i ugodna. Posebno bih se ovdje zahvalio šefu Vitomiru čija nas energija sve gura prema naprijed. Nadam se dugoj i uspješnoj suradnji.

Otac ste troje djece i spremate se na pisanje nastavka ovog romana. Kako pronalazite vrijeme za pisanje uz sve poslovne i obiteljske obaveze ?
Ne da se spremam, nego već pišem punom parom! A što se tiče vremena… Za ozbiljno sam počeo pisati tek kad mi je moja Prvorođena (Eva) došla na svijet. Odjednom sam od čovjeka koji ima svo vrijeme svijeta postao čovjek koji slobodne trenutke (a ne sate!) u danu može nabrojati na prste jedne ruke! To čovjeka onda prisili da sve takve trenutke iskoristi najbolje što može. Obično ti trenuci budu kasno navečer ili tijekom kakvog popodnevnog drijemeža. Ali, to su jedini radni uvjeti koje poznajem i u njima se snalazim kao riba u vodi.

Najveća podrška za dovršiti roman bio vam je / bila vam je…
Ja i samo ja. Šalim se. Bez imalo dvojbe moja supruga Valentina i to kao moralna, a nadasve logistička podrška. Velika joj hvala.

Vaša najdraža knjiga je…
Čitam takvu vrstu literature u kojoj je nemoguće izdvojiti samo jednu knjigu pa ću si dozvoliti da izdvojim autora. To je fantasy pisac Joe Abercrombie s pripadajućim knjigama iz svijeta Prvog zakona. Zasad, sveukupno, devet knjiga. Čovjek je, jednom riječju, sjajan.

Kada se može očekivati promocija Arkinog naslijeđa ?
Nadam se do kraja studenog ili početkom prosinca.

I za kraj, kada bi se u Hrvatskoj od pisanja dalo lijepo živjeti biste li se ostavili stomatologije?
Lagano pitanje s laganim odgovorom koji ću ipak zadržati za sebe. Pitajte me za dvije, tri godine, ha ha ha.

Za sve zainteresirane čitatelje, roman “Arkino nasljeđe” dostupan je za narudžbu na našem webshopu! Također, na webshopu možete pronaći sve proizode iz naklade Sakcinski.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)