Novosti

10 najboljih fantasy knjiga na svijetu: Preporuka knjiga koje morate pročitati

Fantasy knjige

Fantasy knjige su jedan od najpopularnijih žanrova u svijetu književnosti, a mnoge od njih su postale klasici. Fantastični svjetovi i likovi, mitske zemlje i kulture, magija i avantura čine ovaj žanr neodoljivim za mnoge čitatelje diljem svijeta te za djecu i mlade. U ovom članku ćemo istražiti deset najboljih fantasy knjiga koje su osvojile srca čitatelja, od klasika poput “Gospodara prstenova” i “Kronika Narnije” do novijih serijala kao što su “Pjesma leda i vatre” i “Kronike ubojice kraljeva”. Upoznajte se s ovim knjigama koje će vas odvesti na nezaboravno putovanje kroz fantastične svjetove.

 

"Gospodar prstenova" J.R.R. Tolkien1. “Gospodar prstenova” je epska fantastična trilogija napisana od strane britanskog autora J.R.R. Tolkiena. Knjige su prvi put objavljene u periodu od 1954. do 1955. godine. Radnja prati hobita Froda Bagginsa, koji dobiva zadatak da uništi Zlatni prsten, moćni predmet koji omogućuje vladarima tame, Sauronu, kontrolu nad svim živim bićima.

Putovanje započinje u okrugu Shire, gdje živi Frod, i vodi ga kroz šume, planine, rijeke i pustinje s nizom nezaboravnih likova: mudrog čarobnjaka Gandalfa, hrabrog ratnika Aragorna, lukave patuljke Gimlija i Legolasa, te hrabre prijatelje Merryja i Pippina.

U trilogiji se pojavljuju mnogi drugi likovi, a Tolkien je detaljno razvio cijeli svijet, uključujući i povijest i kulture različitih naroda. Magija, mitologija i bitke među dobrim i zlim snagama čine ovu knjigu jednom od najboljih epskih fantastičnih djela ikad napisanih.

“Gospodar prstenova” je postao klasik koji je utjecao na cijelu industriju knjiga i filma. Adaptacija trilogije na velikom platnu zaradila je 17 nagrada Oscar, dok su knjige prodane u više od 150 milijuna primjeraka diljem svijeta.

 

2. “Harry Potter” je serijal fantastičnih romana napisan od strane britanske spisateljice J.K. Rowling. Glavni lik je dječak po imenu Harry Potter, koji saznaje da je čarobnjak i da ima veliku ulogu u sukobu između svijeta čarobnjaka i zlih sila koje žele preuzeti vlast.Harry Potter, J.K.Rowling

Radnja počinje kada Harryu napuni 11 godina, a sazna da je primljen u Hogwarts, školu za čarobnjake i vještice u kojoj se uči magija. Tamo upoznaje svoje najbolje prijatelje, Hermione i Rona, te brojne druge likove, poput direktora škole Albusa Dumbledorea, te profesora McGonagall, Snapea i Hagrida.

Kroz sedam knjiga, Harry i njegovi prijatelji se suočavaju s nizom izazova i avantura dok se bore protiv Lorda Voldemorta, mračnog čarobnjaka koji želi preuzeti vlast nad svijetom čarobnjaka i uništiti sve koji mu se suprotstave.

Rowling je izgradila bogat i detaljan svijet čarobnjaštva i magije, uzimajući elemente iz britanske mitologije i folklorne tradicije. Svaka knjiga je zasebna avantura koja se oslanja na prethodnu, a serijal je postao nevjerojatno popularan širom svijeta.

“Harry Potter” serijal je prodan u više od 500 milijuna primjeraka diljem svijeta, preveden na 80 jezika, te je adaptiran u osam filmskih hitova. Knjige i filmovi ostaju popularni i danas, privlačeći nove generacije čitatelja i gledatelja.

 

"Pjesma leda i vatre", George R.R. Martin3. “Pjesma leda i vatre” je serija epskih fantastičnih romana napisanih od strane američkog autora George R.R. Martina. Radnja se odvija u fiktivnom svijetu Westeros, koji podsjeća na srednjovjekovnu Europu, te prati niz likova koji se bore za moć i vlast.

Serija se sastoji od sedam knjiga, pri čemu su prve dvije knjige (“Igra prijestolja” i “Sraz kraljeva”) poslužile kao osnova za popularnu TV seriju “Game of Thrones”. Radnja prati sukob između sedam kraljevstava Westerosa, koje pokušavaju preuzeti vlast nad cijelim kontinentom, dok se istovremeno približava zima, koja sa sobom nosi smrtonosne čudovišne snage.

U knjigama se pojavljuje veliki broj likova, od kojih su najvažniji Starkovi, Lannisteri, Targaryeni i Baratheoni. Serija sadrži političke intrige, ratove, izdaje, ali i magiju i fantastične elemente. Martin je stvorio složen i detaljan svijet, pun mitologije i povijesti, uz likove koji su puni dubine i slojevitosti.

Serijal “Pjesma leda i vatre” je postao klasik žanra i jedna od najprodavanijih fantastičnih knjiga svih vremena, osvojivši brojne nagrade. Prve dvije knjige su adaptirane u iznimno popularnu TV seriju “Game of Thrones”, koja je postala globalni fenomen.

 

"Kronike iz Narnije", C.S. Lewis4. “Kronike iz Narnije” su serija fantastičnih knjiga za djecu napisana od strane britanskog pisca C.S. Lewisa. Serija se sastoji od sedam knjiga, koje prate dogodovštine djece koji otkrivaju čarobni svijet Narnije.

Glavni likovi u seriji su braća i sestre Pevensie – Peter, Susan, Edmund i Lucy. Njihove avanture počinju kada se skrivaju u kući jednog starog profesora, a zatim otkrivaju tajni prolaz koji ih vodi u magični svijet Narnije. Tamo susreću brojne fantastične likove poput divova, vilenjaka, govorećih životinja, čarobnjaka i vještica.

Svaka knjiga prati drugu avanturu Pevensiejevih u Narniji, a serija se razvija u priču o borbi između dobra i zla. Narnija je ugrožena od strane mračnih sila predvođenih zlom vješticom Jadis, a Pevensiejevi se bore za spas svijeta.

Lewiss je stvorio bogat i detaljan svijet Narnije, sa složenim likovima i dubokim moralnim porukama. Narnija je mjesto gdje se djeca suočavaju sa različitim iskušenjima, uče vrijednosti poput hrabrosti, prijateljstva i vjere, te se bore za dobro protiv zla.

“Kronike iz Narnije” su postale jedna od najpopularnijih serija knjiga za djecu, osvojivši brojne nagrade i inspirirajući generacije čitatelja. Serija je adaptirana u nekoliko filmova i televizijskih serija, čime je dodatno proširila svoju popularnost.

 

Američki bogovi, N. Gaiman5. “Američki bogovi” je fantastični roman napisan od strane britanskog autora Neila Gaimana. Knjiga prati lik Shadowa, bivšeg zatvorenika koji nakon izlaska iz zatvora saznaje da mu je supruga poginula u nesreći. Shadow putuje u Ameriku gdje se sreće sa tajanstvenim čovjekom po imenu Wednesday, koji mu nudi posao kao njegov osobni tjelohranitelj.

Kako se priča odvija, Shadow otkriva da Wednesday nije običan čovjek, već je u stvari Odin, nordijski bog. Wednesday je jedan od mnogih bogova koji su došli u Ameriku s vjernicima, ali su zaboravljeni nakon dolaska novih religija i tehnologije. Sada su osuđeni na život u sjenci i borbu za opstanak.

Kroz roman, Gaiman istražuje teme poput identiteta, vjere, mitologije i američkog društva. Likovi u knjizi su mješavina stvarnih i izmišljenih bogova iz različitih kultura i religija, te su prikazani kao ljudi koji se bore sa svojim vlastitim ograničenjima i slabostima.

Gaimanovo pisanje je slojevito i atmosferično, sa velikom pažnjom posvećenom karakterizaciji likova i prikazu njihovih unutarnjih borbi. “Američki bogovi” je postao klasik žanra, osvojivši brojne nagrade, a adaptiran je u popularnu TV seriju. Knjiga nudi intrigantnu i originalnu perspektivu na religiju i kulturu Amerike, što ju čini fascinantnim i zanimljivim štivom za čitatelje svih dobnih skupina.

 

Mračna kula, S. King6. “Mračna kula” je serijal epske fantastike napisan od strane slavnog američkog pisca Stephena Kinga. Serijal prati avanture Roland Deschaina, posljednjeg revolveraša iz mitskog svijeta poznatog kao Srednji svijet. Roland se kreće kroz pustoši, pustinje i šume, dok traži mitski toranj koji se nalazi u središtu svemira, a čija sudbina određuje ravnotežu svih stvari.

Deschain je jedinstveni lik u književnosti, koji se bori s vlastitim demonima dok pokušava spasiti svijet od propasti. Uz njega su njegovi saveznici, uključujući Eddieja, Susannah, Jakea i Oyja, koji su svi različiti i zanimljivi likovi. Kroz serijal se susrećemo s mnogim drugim likovima i svjetovima, dok Roland i njegovi saveznici putuju kroz različita carstva i bore se s raznim zlim silama koje im stoje na putu.

Kingovo pisanje je uvjerljivo i atmosferično, sa izvrsnim opisima mjesta i likova. “Mračna kula” spaja elemente epske fantastike, znanstvene fantastike i horora, stvarajući jedinstvenu i nezaboravnu književnu avanturu. Serijal je dobio kultni status i postao je jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih serijala u književnosti fantastike. Završetak serijala je bio predmet mnogih kontroverzi, ali je ipak uspio oduševiti mnoge obožavatelje i ostaviti snažan dojam na čitatelje.

 

Amberske kronike, R. Zelazny7. “Amberske kronike” su serijal fantazijskih romana autora Rogera Zelaznyja koji prati avanture princa Corwina i njegove obitelji u fantastičnom svijetu koji se sastoji od nekoliko paralelnih stvarnosti, poznatih kao “prijestolnice”.

Radnja započinje kada Corwin, nakon amnezije koja traje nekoliko stoljeća, otkriva da je dio moćne obitelji koja ima kontrolu nad stvaranjem i uništavanjem svjetova. Nakon što se Corwin vraća u svoj dom u Amberu, saznaje da je njegov otac nestao i da se vode borbe za nasljedstvo i moć među njegovim braćom i sestrama.

Kroz serijal se otkrivaju tajne obitelji, dok se Corwin i njegova obitelj bore s raznim izazovima i zlim silama koje im stoje na putu. Zelaznyjev svijet Amberskih kronika prepun je iznenađenja, tajni i nevjerojatnih moći, a sama priča o borbi za moć i prijestolje čini ga jednim od najuzbudljivijih serijala u književnosti fantastike.

Zelaznyjev stil pisanja je brz, dinamičan i uvjerljiv, sa izvrsnim opisima mjesta i likova. Karakteri su slojeviti i kompleksni, a posebno je zanimljiva dinamika između Corwina i njegove obitelji. “Amberske kronike” su postale klasik književnosti fantastike i popularne su među ljubiteljima ovog žanra diljem svijeta.

 

Kronike ubojice kraljeva, P. Rothfuss8. “Kronike ubojice kraljeva” je serijal fantastičnih romana autora Patricka Rothfussa koji prate život i avanture Kvothea, nadarenog glazbenika i čarobnjaka. Prva knjiga u serijalu, “The Name of the Wind”, objavljena je 2007. godine, a druga knjiga, “The Wise Man’s Fear”, objavljena je 2011. godine.

Radnja prve knjige započinje u malom selu, kada se Kvothe, nakon niza neuspjeha, odlučuje upisati na sveučilište kako bi stekao znanje o čarobnjaštvu. Kroz priču se otkrivaju Kvotheova iskustva i avanture, od njegova djetinjstva u skupini putujućih umjetnika, do njegova susreta sa strašnom kreaturom koja je napala njegovu obitelj.

Druga knjiga nastavlja priču, a Kvothe odlazi na putovanje kako bi se dokopao informacija o legendarnom biću poznatom kao “The Chandrian”. Kroz razne pustolovine i borbe, Kvothe uči o svojim vlastitim čarobnjačkim moćima i otkriva nove tajne o svijetu u kojem živi.

Rothfussov svijet u “The Kingkiller Chronicle” prepun je tajni, misterija i magije, a karakterizira ga kompleksna politika i različiti narodi sa svojim jedinstvenim kulturama i običajima. Kvothe je kompleksan lik s mnogo slojeva, a njegove avanture su uvjerljive i napete.

Rothfussov stil pisanja je poetičan i detaljan, a često koristi simboliku i metafore kako bi stvorio živopisnu sliku svijeta kojeg opisuje. “The Kingkiller Chronicle” je postao klasik među ljubiteljima fantastike i jedan od najpopularnijih serijala u suvremenoj književnosti.

 

Mali princ, Antoine de Saint-Exupéry9. “Mali princ” je roman francuskog pisca Antoine de Saint-Exupéryja, objavljen 1943. godine. Knjiga je izvorno napisana na francuskom jeziku, ali je prevedena na više od 300 jezika i prodana u preko 140 milijuna primjeraka širom svijeta, što je čini jednom od najprodavanijih knjiga u povijesti.

Radnja se fokusira na avanture malog princa, koji putuje od svog malenog asteroida do drugih planeta u svemiru. Na svakoj planeti upoznaje različite likove koji simboliziraju različite ljudske osobine i mane. Kroz svoje putovanje, Mali princ razvija duboke veze s ljudima koje sreće i otkriva važne životne lekcije.

“Mali princ” je poznat po svojoj jednostavnosti i dirljivoj priči, ali istovremeno sadrži duboke i univerzalne teme poput prijateljstva, usamljenosti, odgovornosti, ljubavi i gubitka. Knjiga je posebno popularna među djecom, ali je i odrasli često čitaju kao podsjetnik na važnost življenja u sadašnjem trenutku i pronalaženja ljepote u svakodnevnim stvarima.

“Mali princ” je postao klasik i jedan od najomiljenijih romana svih vremena. Saint-Exupéry je stvorio nezaboravnog lika u Malom princu, čija poruka o važnosti empatije i otvorenosti za druge ostaje relevantna i danas.

 

"The Age of Five", Trudi Cavanan10. “The Age of Five” je fantasy trilogija australske spisateljice Trudi Canavan, koja prati sukob između pet bogova i njihovih sljedbenika. Radnja se odvija u svijetu u kojem bogovi komuniciraju s ljudima putem “Blažene” – odabranih pojedinaca s posebnim moćima.

Glavna protagonistica trilogije je Auraya, Blažena koja se nalazi na križanju između svijeta ljudi i bogova. Nakon što postane Blaženom, Auraya se pridružuje tajnom redu koji djeluje u službi bogova, ali ubrzo otkriva da ni bogovi nisu savršeni i da njezine odluke imaju dalekosežne posljedice.

“The Age of Five” je prepuna intriga, političkih spletki, ljubavnih odnosa i epske borbe između dobra i zla. Canavan je majstorski stvorila svijet koji je pun detalja i bogate kulture, a likovi su dobro razvijeni i kompleksni.

Trilogija je dobila pozitivne kritike, a Canavanina sposobnost stvaranja uvjerljivih svjetova i likova često se uspoređuje s Tolkienom i Martinom. “The Age of Five” je idealna za sve ljubitelje epske fantastike koji uživaju u dobro razrađenim svjetovima i intrigantnim likovima.

Pronađite najbolje fanatsy naslove na velikom popisu u našoj kategoriji Fantasy knjiga!